Tutustuimme 18 tasemolaisen joukolla Naistenlahti 3 voimalaitokseen 20.5. ja isäntinämme toimivat käynnissäpitopäällikkö Jari Perälä sekä polttoainevastaava Niko Raami. Aluksi saimme rautaisannoksen tietoa voimalaitoksen historiasta, nykypäivästä, tekniikasta ja ilmastomuutoksen pysäyttämisestä.
Laitoksen tontti on suhteessa Euroopan pienin voimalaitosalue mutta sen etu on energian kulutuspisteiden läheisyys. Naistenlahden alueella toimi sahalaitos, kunnes 60-luvulla paikalle rakennettiin öljyyn perustuva kaukolämpölaitos, 70- luvun öljykriisi ohjasi polttoaineeksi jyrsinturpeen, jota tuotiin junalla sekä autoilla laitokselle. Itsekin olin lastaamassa turvettaTuurin asemalla noihin Naistenlahteen matkaaviin junanvaunuihin 80- luvun alussa.
Viimeisimmän laitosremontin yhteydessä ajettiin Naistenlahti 2 kattila alas ja viereen rakennettiin arvoltaan 130 miljoonan euron Naistenlahti 3 kattila jonka ominaisuuksia ovat mm:
- voimalan toimitti Valmet käyttäen 3 D mallinnusta suunnittelussa koska tontti on ahdas10
- kattilassa on 70 tonnia hiekkaa lämpötilaltaan 800-900 astetta,optimihakkeen kosteus 35-55
- vain polttoaineen lämpöenergiasta maksetaan, ei kuutioista
- sesonkiaikana hakkeen kulutus on 2 täysperärekkaa tunnissa ympärivuorokauden
- laitoksen teho: 60 MW sähköä, kaukolämpöä 160 MW
- savukaasujen lämpötila 800-150 astetta, kaasuista otetaan lähes kaikkienergia talteen, alimmillaan savukaasujen lämpötila 20 astetta
- tämän lisälämmöntalteenoton kustannusarvio on 32 miljoonaa jalisätehonsaanti 20 MW
- vesipaine putkistossa 130 bar ja höyrypaine 112 bar joka on 535asteista
- kattilalaitoksen polttoaineet: metsähake – ja murske, kuori,metsäteollisuuden puutähde, puhdas kierrätyspuu, jyrsinturve,käynnistyksessä ja varalla kevyt polttoöljy tai maakaasu
- koko 3 laitos leijuu ikään kuin ilmassa koska metallinlämpölaajentuminen on useita senttejä
- laitoksen toimintaa valvontaan 3-4 henkilön voimin näyttöpäätteiltä,joihin tuhannet sensorit ja kamerat tuottavat dataa
- Lielahteen on rakentumassa 2 kpl 10 000 kuution vesiakkua jotka varastoivat ja luovuttavat energiaa. Edellisen lehden kansikuva oli näiden havainnekuva.
Tämän tietoinfon jälkeen teimme kierroksen laitoksen sisällä ja totesimme mm. turvallisuusnäkökohtien olevan korkealla, tämän ansiosta työtapaturmat ovat harvinaisia.
Tampereen Energian kaikkien laitoksien 3 askelmerkkiä ovat: vähäpäästöisyys, hiilineutraalisuus, hiilinegatiivisuus.Tavoitteena on pysäyttää ilmastomuutos yhdessä asiakkaiden kanssa.
Muistiin kirjasi Erkki Eteläaho, Tasemon hallituksen jäsen